Navigatie overslaan

“Ik reageerde niet zoals ik wilde reageren. Angst zorgde voor stress en dat bepaalde mijn reactie. Ik kon er niet boven staan.”

Jannie, 38 jaar.

Jannie komt in contact met Molendrift als haar dochter daar in behandeling is. Haar dochter is hoogbegaafd, maar presteert op school onder haar kunnen. Door een aantal nare ervaringen lijkt haar dochter te blokkeren. Die faalangst wordt doorbroken, als besloten wordt EMDR in de behandeling toe te passen. Jannie is verbaasd over de snelle vooruitgang, die haar dochter boekt. 

Tegelijk raakt ze aan het twijfelen. Gesprekken op school, over de aanpak van haar dochter, leiden naar haar eigen schoolverleden. De overtuiging dat ze dom is, heeft zich in Jannie vastgezet. Tijdens de schoolgesprekken wordt ze snel erg boos of verdrietig. Dan valt ze stil, gefrustreerd dat ze niet kan zeggen wat ze wil zeggen. Haar houding en emoties vallen ook op bij Marije, de behandelaar van haar dochter. 

Jannie: "Ik reageerde vaak overtrokken, overdreven emotioneel. Mijn hart ging sneller kloppen, ik ging zweten en kon niet meer helder nadenken. Ik reageerde niet zoals ik wilde reageren. Angst zorgde voor stress en dat bepaalde mijn reactie. Ik kon er niet boven staan." De verandering die Jannie bij haar dochter ziet, overtuigt Jannie. Als haar dochter de moed heeft, kan zij ook niet achterblijven, vindt ze. In overleg met Marije besluit ze tot een aantal EMDR sessies. Met minstens zo verbluffend resultaat. Een half jaar na de eerste sessie volgt Jannie een opleiding. Inmiddels heeft ze een eigen bedrijf waarbinnen ze hoogbegaafde kinderen begeleidt. Een succesverhaal:

De eerste sessie

Uit de tijdlijn, die Jannie met Marije maakt, komt een klein meisje naar voren, dat zich vaker gekwetst heeft gevoeld. Nare herinneringen die haar bang en onzeker maken bepalen haar verleden. EMDR voert haar terug naar die herinneringen. Jannie: "Ik ging met bibberende knieën naar die eerste sessie. Ik moest een hoge drempel over. Marije stelde mij gerust. EMDR is geen hocus pocus, het is een techniek die helpt om je emoties rondom nare herinneringen te verwerken. Ik ging zitten en Marije stelde de vragen. Ondertussen volgde ik haar vingers, zodat mijn ogen van links naar rechts bewogen.

Ik herinnerde mij een situatie in de klas op de basisschool. Ik zat naast een vriendinnetje, die niet goed uit een som kwam. Ze vroeg de leraar om hulp. Die leraar was nogal overspannen, hij kon zijn werk eigenlijk niet aan. Hij probeerde wel iets uit te leggen, maar reageerde erg ongeduldig. Mijn vriendinnetje snapte de uitleg niet meteen, waarop de leraar boos uitviel: "wat ben jij dom". Ik kromp in elkaar. Zijn woede en frustratie hakten er bij mij in. Indirect was ik zijn slachtoffer. Ik was een gewoon, onopvallend meisje, dat goed haar best deed. Ik presteerde niet slecht, maar was toch altijd bang om het fout te doen. 

In een hoek van de klas zaten twee klasgenootjes, die wel heel slim waren. Die mochten extra taken doen. Ik weet nog goed, wat ik toen dacht, op dat zelfde moment. Daar ga ik nooit bij horen. Daar ben ik veel te dom voor. Ik ben alleen maar lastig. Ik zag alles weer haarscherp voor mijn ogen gebeuren, voelde de emoties in al hun hevigheid. Verdriet dat open barst…"

Belemmerende emoties

Marije: "De emoties, die bij de nare ervaringen horen, hadden zich bij Jannie vastgezet. Het zorgt voor arousal, een lichamelijke reactie op stressvolle situaties. De negatieve gevoelens van toen belemmeren je nog steeds in het hier in nu, in situatie die aan die herinnering doen denken. Je brein blokkeert, je lijf reageert als een automatische piloot. Het roept de stress steeds opnieuw op. 

EMDR zorgt er voor dat je de emoties rondom deze herinneringen verwerkt, zodat de herinnering ‘neutraal’ wordt en je niet meer belemmeren (niet meer opgeroepen worden) in het hier en nu. EMDR neemt de blokkades weg, waardoor er weer ruimte komt om anders tegen je ervaringen aan te kijken, je overtuigingen te veranderen. Bij kinderen vergelijk ik het wel eens met een omgevallen DVD-kast. Herinneringen zijn allemaal filmpjes die uit de kast zijn gevallen en nu door elkaar liggen. EMDR zorgt er voor dat elk filmpje weer in de goede box en in het juiste laatje terechtkomen. Alles valt weer op zijn plek, een natuurlijk proces dat je met EMDR versnelt."

Verwerken en veranderen

Jannie: "Marije bleef heel rustig. Ze zorgde er voor dat ik bij mijn herinneringen bleef, dat ik niet alle kanten op schoot. Wat gebeurde er? Wat voelde je? Ze liet mij praten en uithuilen. Elke sessie sloten we positief af. Hoe voelt het nu? Wat zou je willen voelen? Wat neem je mee naar huis? Twee of drie dagen later belde ze op. Hoe is het nu met je? Zijn er dingen veranderd? Slaap je goed? Wat doe je? Die nazorg was bij mij ook echt nodig. De sessies hakten er behoorlijk in. Ik moest elke keer wel een paar dagen bijkomen. Maar er veranderde wel degelijk iets. De emoties rond die nare gebeurtenissen vlakten af. Wat een bevrijding. Ik kreeg begrip voor het kleine meisje dat ik was en voelde tegelijk dat ik dat meisje niet meer was, niet meer hoefde te zijn. De emoties blokkeerden mij niet langer.

Ik denk dat ik in een periode van een half jaar zo’n vijf sessies heb gehad. Na die vijfde keer wist ik dat ik alleen verder kon. Natuurlijk is dan niet alles over en voorbij, maar het verschil is dat ik nu wel helder kan nadenken. Ik val niet terug in de oude emoties, maar ben in staat om oplossingen te verzinnen. Je leven verandert als je nieuwe stappen durft te zetten. Dat heb ik gedaan. Ik ontdekte langzaam waar mijn kracht en talenten lagen. Stapje voor stapje ben ik uit mijn comfortzone gekropen. Uiteindelijk ben ik een opleiding voor talentbegeleider gaan volgen en heb ik nu mijn eigen bedrijf. Iets waar ik nooit over heb durven dromen. Ik durf rustig te zeggen dat er voor mij een leven voor en een leven na EMDR is. Ik ben er mee tot de kern van mijn problemen gekomen en kon daardoor zelf aan de slag. Ik heb mijn leven een nieuwe ontwikkeling kunnen geven."