Informatie voor overige verwijzers
Informatie voor overige verwijzers
Wij zijn specialisten op het gebied van gedragsproblemen, problemen in de omgang, problemen thuis, op school of in het werk. Wij bieden deze hulp in iedere zorgzwaarte en voor alle leeftijden. Op deze pagina lees je meer over ons aanbod.
Onze hulp is concreet, gericht op de specifieke situatie. We richten ons in onze aanpak op de vragen van de cliënt (en de verwijzer).
We onderzoeken waardoor het probleem veroorzaakt wordt en op welke manier het probleem verminderd dan wel weggenomen kan worden. De hulp die we bieden is meestal kortdurend. Geen traject van jaren, maar efficiënt en gericht op een snel resultaat. We doen dat in overleg met de cliënt en werken nauw samen met andere professionele hulpverleners. Het gaat ons altijd om het vergroten van het inzicht in eigen handelen en het verbeteren van concrete vaardigheden in de praktijk. We stellen haalbare doelen, waarbij het zo zelfstandig mogelijk functioneren van de cliënt in het gehele proces centraal staat.
Sinds 2004 kan Molendrift cliënten zorg aanbieden binnen de GGZ gefinancierd vanuit de zorgverzekeringswet (verzekerde zorg). Niet alle hulpvragen van cliënten vallen binnen de verzekerde zorg. Hieronder volgt per terrein een korte toelichting:
- Gedrags- en opvoedingsproblemen: hieronder vallen alle problemen voortkomend uit of samenhangend met (verdenking van) psychiatrische problematiek, zoals ADHD, PDD-NOS en andere stoornissen binnen het autistisch spectrum, ODD, Conduct Disorder, Gilles de la Tourette, angststoornissen en ernstige problemen in de relatie tussen ouders en kinderen. Hulpverlening op dit gebied valt binnen de verzekerde zorg en wordt daarom vergoed, ook voor volwassenen.
- Mensen met een (licht) verstandelijke beperking: volwassenen en kinderen met een licht verstandelijke beperking met gedragsproblematiek of psychiatrische problematiek kunnen ook hulp krijgen van Molendrift. Ouders en professioneel betrokken opvoeders kunnen ook bij Molendrift terecht, als zij concrete vragen hebben over de ontwikkeling van hun kinderen. Vragen kunnen gaan over gedrag, sociale omgang, seksualiteit, angst en agressie. Hulpverlening op dit gebied valt binnen de verzekerde zorg en wordt daarom vergoed.
- Problemen in relatie met werk: als iemand problemen heeft op het werk, kan dit verschillende oorzaken hebben. Afhankelijk van de oorzaak wordt de hulp wel of niet vergoed. Problemen voortkomend uit (een vermoeden van) psychiatrische problematiek vallen wel binnen de verzekerde zorg. Problemen die voortkomen uit leermoeilijkheden worden niet vergoed. In het eerste geval kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een werknemer met PDD-NOS. Als gevolg van de stoornis kan hij moeilijk tussen verschillende taken schakelen, wat hem belemmert in zijn (sociaal) functioneren. In het tweede geval kan iemand vanwege spellingproblemen niet de gewenste schriftelijke rapportages leveren, waardoor hij niet zelfstandig kan functioneren.
Klik hier voor meer informatie over kosten en vergoeding.
Onder leerproblemen vallen bijvoorbeeld dyslexie, dyscalculie, hoogbegaafdheid en problemen op het gebied van plannen. Het gaat om problemen die enkel en alleen met het leren op school of tijdens de studie te maken hebben.
De behandeling van deze problemen valt niet binnen de verzekerde zorg en wordt daarom niet vergoed. Het gaat hier om particuliere hulpverlening, hetgeen inhoudt dat de kosten door de cliënt zelf betaald moeten worden.
De dyslexievergoeding vormt hierop een uitzondering. Diagnostiek en behandeling wordt uit deze regeling vergoed voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar, met een ernstige vorm van dyslexie.
Om een traject binnen de verzekerde zorg (1e lijn of 2e lijn) te laten vallen, hebben we het volgende nodig:
- een verwijsbrief van de betreffende huisarts of psychiater of
- een verwijzing door de gemeente volstaat ingeval van jongeren tot 18 jaar.
Voor de 2e lijns zorg dient de reden van aanmelding samen te hangen met psychiatrische problematiek of ernstige problemen in de omgang tussen ouders en kinderen of tussen kinderen onderling. Ook een vermoeden van psychiatrische problematiek is een reden voor verwijzing.
Voor de 1e lijns zorg dient de reden van aanmelding samen te hangen met licht psychologische problemen.
Wanneer de reden van aanmelding een leerprobleem betreft, is er sprake van een particulier traject. Er is dan geen verwijzing nodig. De betreffende cliënt kan zich in dit geval zelf aanmelden.
Voor een aanmelding binnen de dyslexievergoedingsregeling is eveneens geen verwijsbrief nodig.
Heb je een vraag?
Dan kan je ons bellen, mailen of ons online contactformulier invullen. In geval van crisis buiten kantooruren kan je contact opnemen met jouw huisarts(enpost) of met de crisisdienst.
Hulp in de buurt
Wij bieden hulp vanuit vier verschillende vestigingen. Naast onze hoofdvestiging in Groningen kan je terecht bij onze vestigingen in Veendam, Uithuizermeeden en Heerenveen.