Informatie voor huisartsen
Informatie voor huisartsen
De afgelopen 5 jaar verwezen ruim 600 huisartsen in Groningen, Friesland en Drenthe naar Molendrift. Hieronder lees je hoe en waarom.
Wij zijn specialisten op het gebied van gedragsproblemen, problemen in de omgang, problemen thuis, op school of in het werk. Wij bieden deze hulp in de breedte van de voorkomende problematiek, in iedere zorgzwaarte en voor alle leeftijden, voor zover passend binnen het ambulante segment.
Wij zijn gecontracteerd voor het leveren van specialistische
GGZ door alle zorgverzekeraars en voor het leveren van specialistische jeugdhulp door alle gemeenten in Groningen, Friesland en Drenthe. Een overgang van 18 min naar 18plus leidt hierdoor niet tot een breuk in de (lopende) behandeling. In de provincie Groningen zijn wij bovendien gecontracteerd voor diagnostiek en behandeling van dyslexie.
70% van ons werk betreft kinderen en jeugdigen, 30% betreft (vaak jong)volwassenen. Wij werken met bewezen effectieve methoden en programma’s, volgens actuele standaarden in de wetenschap rond met name cognitieve gedragstherapie. Je kan naar ons doorverwijzen voor diagnostiek en behandeling.
Heb je twijfels of specifieke vragen over een cliënt, bel ons voor een collegiaal consult. Samenwerken staat hoog in ons vaandel.
We richten we ons op de vragen van de cliënt (en de verwijzer). We onderzoeken waardoor het ervaren probleem veroorzaakt wordt en op welke manier het verminderd of weggenomen kan worden. De hulp die we bieden is meestal kortdurend. Geen traject van jaren, maar efficiënt en gericht op een snel resultaat. We doen dat in overleg met de cliënt en werken nauw samen met andere professionele hulpverleners. Het gaat ons altijd om het vergroten van het inzicht in eigen handelen en het verbeteren van concrete vaardigheden in de praktijk. We stellen haalbare doelen, waarbij het zo zelfstandig mogelijk functioneren van de cliënt in het gehele proces centraal staat.
De DSM-V zien we als een methode om gedrags- en persoonskenmerken te classificeren. Wanneer het voor de cliënt wenselijk is formeel vast te stellen of sprake is van een psychiatrische stoornis en welke, dan doen we dat. In alle overige gevallen werken we bij voorkeur aan de concrete oplossing van de ervaren problemen, waarbij de DSM classificatie kan helpen de best passende insteek te kiezen. Vanwege de voor ons ondergeschikte rol van de diagnostiek aan de behandeling vind je op deze site geen beschrijving van een aanbod naar stoornis. Mocht je toch willen weten op welke stoornissen en probleemgebieden wij veel behandelervaring hebben dan zijn dat met name ADHD, ADD, (waaronder PDD-NOS), ODD, Conduct Disorder, Gilles de la Tourette, tic stoornissen, angststoornissen, persoonlijkheidsproblematiek, (complex) trauma, eetproblematiek en ernstige problemen in de relatie tussen ouders en kinderen.
Verwijzen kan via Zorgdomein. Wij rapporteren terug via Edifact. Natuurlijk is er waar wenselijk of nodig persoonlijk contact. Als je als huisarts gedurende de behandeling intensief betrokken wilt blijven, regelen we dat. In overleg kan dat via de Edifact koppeling, via de Zorgdomein Patientoverleg app, via Siilo of via Samen1Plan.
Molendrift hanteert een gedifferentieerd wachtlijstbeleid. Hiermee bedoelen we dat we onderscheid maken naar de aard en ernst van de problematiek. Daarnaast is de wachttijd afhankelijk van het aantal aanmeldingen en van de intensiteit van de lopende trajecten. Hierdoor is de wachttijd voor nieuwe aanmeldingen altijd een inschatting.
Een indicatie voor de wachttijd per vestiging vind je hier.
Soms worden cliënten aangemeld waarbij het gezien de aard van de problematiek van belang is dat direct wordt gestart. Als dit het geval is, wordt in een gesprek met de cliënt gekeken naar de mogelijkheden. Dit kan directe hulp of overbruggingszorg zijn of een doorverwijzing naar een andere hulpverleningsinstelling.
Heb je een vraag?
Dan kan je ons bellen, mailen of ons online contactformulier invullen. In geval van crisis buiten kantooruren kan je contact opnemen met jouw huisarts(enpost) of met de crisisdienst.
Hulp in de buurt
Wij bieden hulp vanuit vier verschillende vestigingen. Naast onze hoofdvestiging in Groningen kan je terecht bij onze vestigingen in Veendam, Uithuizermeeden en Heerenveen.