Molendrift investeert in samenwerking met huisartsen. Door een goede afstemming bij de verwijzing en tijdens de hulpverlening. En steeds vaker ook door de samenwerking meer in de huisartspraktijk te laten plaatsvinden. We doen dat door als 'praktijkondersteuner GGZ' voor de huisarts te werken en soms door het hele scala aan 'zorgproducten' (POH/Basis GGZ/Specialistische GGZ) vanuit de praktijk aan te bieden. Op die manier helpen huisarts en Molendrift de clienten sneller, beter en meer op maat.
Molendrift speelt in het werkveld een actieve rol in de ontwikkeling van deze nieuwe vorm van samenwerkend (nabij) hulpverlenen. We doen dit in nauw overleg met de zorgverzekeraars, huisartsen en gemeenten. We doen dat op een transparante manier. De kennis die we daarbij opdoen combineren we met de kennis die Accare op dit gebied opdoet. Samen met hen delen deze kennis met de buitenwereld, zodat een en ander zich sneller kan ontwikkelen. Een rapport over de ervaringen op dit gebied in 2014, opgedaan op 6 lokaties in Noord Nederland vindt u hier. Een recente evaluatie van de werkzaamheden voor de huisartsen in Jubbega en Nieuwehorne vindt u
In het navolgende leest u een toelichting over het werk van een van onze collega's die in deeltijd als 'Praktijkondersteuner GGZ' werkt voor de huisarts in Sauwerd.
Mensen lopen hier gemakkelijk binnen
Louis Gussenhoven heeft inmiddels 15 jaar een kleinere solo-huisartsenpraktijk in en rond Sauwerd. Bewust kleiner: Met amper 1900 patiënten ken ik de mensen nog persoonlijk; ik werk één-op-één, maar veelal kan ik de vragen van mensen gemakkelijk plaatsen in de context van hun gezin, familie en hun omgeving. Als huisarts ben ik onderdeel van de gemeenschap. Mensen lopen hier gemakkelijk naar binnen, de praktijk biedt meerdere eerstelijnsfunkties en is eigenlijk een gezondheidscentrum. Sinds het voorjaar werkt Titia Free als praktijkondersteuner-GGZ in Sauwerd. Ook een bewuste keus van Louis voor een orthopedagoog. Titia is orthopedagoog-generalist en werkt bij Molendrift.
Louis: In mijn praktijk had ik al ervaring met Molendrift. Patiënten die ik doorverwees, waren enthousiast over de hulp die ze daar kregen; ik hoorde goede verhalen terug. Wat is er nu mooier dan diezelfde mensen gewoon even een deur verder te kunnen sturen, met een simpele boodschap: praat maar es met Titia, die snapt jou. Ik had al vertrouwen in de Molendrift-aanpak, en na tien maanden met Titia ben ik nog even enthousiast. Een psycholoog geeft je inzicht, een orthopedagoog leert je dingen, waarmee je zelf weer verder kunt. Over samenwerken in de praktijk:
Titia biedt ongedwongen hulp
Titia Free werkt 4 uur per week als praktijkondersteuner-GGZ in de huisartsenpraktijk. Daarnaast bezoeken cliënten van Molendrift, uit de directe omgeving van Sauwerd, haar ook, in haar eigen kamer, in diezelfde praktijk. Donderdag is mijn vaste dag, dat weten de mensen inmiddels. Door de combinatie Molendrift/praktijkondersteuning kan ik die dag efficiënt vullen. De wachtkamer is ruim en huiselijk ingericht, geen plek waar je je meteen patiënt voelt.
Titia: De sfeer is hier ongedwongen, typerend voor een dorp, denk ik. Iedereen kent elkaar en verhalen gaan snel rond. Des te belangrijker dat je niet meteen een stempel mee krijgt, als je bij ‘de psycholoog’ bent geweest. Daarom houden we de drempel laag. Je kan gewoon even bij mij binnen lopen, als Louis denkt dat het je kan helpen.
De juiste vragen
Eenmaal binnen gaan er ook geen procedures van start. Titia: Ik laat mensen hun verhaal doen. Gehoord en begrepen worden is vaak de eerste behoefte. Je zit met vragen, waar je zelf niet meer 1,2,3 uitkomt. Maar dat betekent niet dat je meteen behoefte hebt aan een diagnostisch onderzoek. De juiste vragen stellen, op het goede moment, in de goede volgorde, dat is de basis van mijn werk. Vertel maar, wat is er aan de hand? Wat zou je willen en wat heb je daarvoor nodig? Wat kan ik voor je doen en waar wil je beginnen? Wat is de eerste stap? Het begint dus met contact, samen praten en zoeken naar mogelijkheden. Sommige mensen hebben alleen bevestiging nodig of een duwtje in de goede richting. Daarmee kunnen ze zelf weer verder. Soms zijn er twee of drie gesprekken nodig, waarin we kort en praktisch aan de slag gaan. Maar ook als ik doorverwijs let ik op waar iemand zelf heen wil, waar hij zelf denkt de beste hulp te krijgen. Dat is dus niet per definitie Molendrift. Goede hulp is nooit een kwestie van een beslisboom aflopen, de kruisjes zetten, waar een behandeling volgens protocol uitrolt. Er zijn geen standaard oplossingen.
Mond tot mond
Dat de informele omgang zijn vruchten afwerpt, merkt Titia aan haar bezoek. De problemen waar mensen mee komen zijn heel divers. Iemand die worstelt met de dood van een familielid, mensen met psychiatrische problematiek, die steun nodig hebben om hun leven gaande te houden, maar ook ouders die zich zorgen maken over hun kinderen. Prestaties op school of gedrag, dat lastig in de hand te houden is. Het leuke is dat zo’n iemand zo maar een familielid of vriend(in) mee kan nemen, naar een volgende gesprek. Die is dan nieuwsgierig en wil weten wie die Titia dan wel is of die zit misschien nog meer met vragen dan de cliënt, die in eerste instantie bij mij kwam. Zo werkt dat hier, je werk gaat van mond tot mond en mensen snappen snel, waarvoor ze bij jou terecht kunnen.