Tygo Gernandt duikt een maand lang in de complexe en gesloten wereld van de psychiatrie. Hij onderzoekt hoe psychische labels worden opgeplakt en vraagt zich af of dit de juiste manier is. Hij loopt mee met mensen die een label zijn opgeplakt en gaat in gesprek met experts.

Nooit eerder leefde de mens in zo’n vrije, veilige en toegankelijke wereld als vandaag. Maar deze grote welvarende wereld, vraagt steeds meer van ons eigen vermogen. Zit de echte crisis in onszelf?

'We hebben een samenleving gecreëerd waar wij als mens eigenlijk niet meer aan kunnen voldoen', zegt psychiater-filosoof Damiaan Denys. Miljoenen jaren was de belevingswereld van de mens niet veel groter dan zijn directe omgeving. Het menselijk brein is zo geprogrammeerd dat het die omgeving probeert te doorgronden.

Voor meer informatie en uitzending gemist: klik hier.

Documentaire waarin men nagaat waarom anorexia zo lastig is om te behandelen. Anorexia is nog altijd de dodelijkste, psychiatrische aandoening. 'Zembla' onderzoekt waarom dit zo moeilijk te behandelen is. Waarom sterven er meisjes aan deze onbegrijpelijke ziekte?

Klik hier voor uitzending gemist.

Wat als je dochter van binnen een zoon blijkt, of andersom? Louis Theroux verdiept zich in de wereld van de transgender kinderen. Een recent onderzoek toonde aan dat transgenders gemiddeld al op vijfjarige leeftijd het gevoel hebben dat hun genderidentiteit niet past bij het lichaam waarin ze geboren zijn. Uit andere cijfers blijkt dat 41 procent van de jonge transgenders een zelfmoordpoging doet.

Klik hier voor meer informatie en uitzending gemist.

Toebie (14) woont met zijn Nederlandse ouders op een stuk land in Frankrijk. Hij is nog nooit naar school geweest, zijn ouders leren hem dat hij niets hoeft omdat hij al volmaakt is. Welke invloed heeft de opvoeding op zijn leven en zijn toekomst? Let op daar op de website onjuiste tijd van uitzending staat.

Following on from the Bafta-nominated Behind Closed Doors, documentary-maker Anna Hall's latest film goes into uncharted territory in which she finds children who have witnessed domestic abuse and then asks them what happened to them.
In this film, four children go on camera to talk about what they witnessed and experienced, and the ongoing effect this has on them.
Working with charities and Oxfordshire social services for over two years, this film has painstakingly worked with the children and their families to explore the importance of listening to the child and never ever thinking that just because a child's not in the room, that they don't hear or understand what's going on.

Meer informatie vind je hier

Tv-presentator en natuurfotograaf Chris Packham lijdt aan het syndroom van Asperger. Hij heeft het dus moeilijk in sociale situaties en in zijn relaties met andere mensen. Chris neemt ons mee in zijn wereld van autisme. Hij woont in een bos, samen met zijn beste vriend, de hond Scratchy. Chris beleeft de wereld op een andere manier, zo getuigt ook zijn partner Charlotte. Hij was echter de veertig al voorbij toen Chris de juiste diagnose te horen kreeg, waardoor hij zichzelf de vraag stelt of hij nog wel behandeld wil worden voor het syndroom dat zijn leven elke dag opnieuw bepaalt.

Na de zelfdoding van haar zus bleef filmmaker Marieke Widlak achter met een machteloos gevoel. Had ze wel voldoende waardering naar haar zus uitgesproken? In de film zoekt Marieke naar antwoorden bij haar vader, moeder en andere zus. Hebben zij ook het gevoel tekort geschoten te zijn? En wat vinden zij van de manier waarop Marieke hen waardeert, laat ze dit wel aan hen zien? Een ode aan het uitspreken van liefdevolle waardering.

Het perron van station Blankenberge is verlaten. Het is dit station waar Marieke en haar familie Brechje voor het laatst zien. Marieke vraagt haar ouders en jongere zus wat zij zich herinneren van dit moment. 'Ik ging er totaal niet van uit dat ik Brechje niet meer zou zien.'

Zelf lijdt Marieke aan het gevoel tekortgeschoten te zijn in het laten blijken van haar waardering aan Brechje. Heeft haar familie dat gevoel ook, of is zij de enige?

Nu of nooit meer is een film over familie en rouw en een ode aan het uitspreken van liefdevolle waardering.

Nu of nooit meer is de eindexamenfilm van Marieke Widlak van de Willem de Kooning Academy. De film won een Filmfonds Wildcard 2018, en was winnaar van het Beste Debuut op het Eindhoven Film Festival 2018.

Meer informatie en uitzending gemest: klik hier.

In Vlaanderen heeft één op vier mensen vroeg of laat psychologische hulp nodig. Meer dan een miljoen Vlamingen zijn in behandeling voor een depressie of burn-out. Steeds meer mensen zoeken hun weg naar psychotherapie en de wachtlijsten worden alsmaar langer. De achtdelige reeks Therapie geeft ons voor het eerst een intieme en toch discrete blik op de relatie tussen de therapeut en zijn cliënt.

Klik hier voor meer informatie.

De serie gaat over de puberteit en hoe verschillende gezinnen hiermee omgaan. "Heel herkenbaar voor veel mensen," volgens de cast. Benieuwd wie erin spelen? Oogappels gaat over veelvoorkomende opvoed perikelen. We volgen vier gezinnen die ieder zo hun eigen problemen hebben. De pubers zitten bij elkaar op school en maken van alles mee: van slechte cijfers tot prille liefdes en experimenteren met van alles en nog wat.

Terwijl de ouders hard hun best doen om de kinderen zo goed mogelijk op te voeden, gaat er uiteraard hier en daar het een en ander mis.

Klik hier voor meer informatie en uitzending gemist.

Pagina 1 van 16

Molendrift: Ubbo Emmiussingel 110 | 9711 BK Groningen | Tel: 050 - 318 51 42 | Fax: 050-312 89 90 | e-Mail