Hardnekkig probleem
Dyscalculie is een stoornis die gekenmerkt wordt door hardnekkige problemen met het aanleren en/of vlot/accuraat toepassen van reken-wiskundekennis (Ruijsenaars, Van Luit en Van Lieshout, 2006). Dyscalculie betekent letterlijk 'niet kunnen berekenen'. Het is net als bij dyslexie in feite een andere term voor ernstige en hardnekkige problemen bij het aanleren van bepaalde schoolse vaardigheden (in dit geval gericht op rekenen) die niet worden veroorzaakt door een gebrek aan intelligentie of te weinig onderwijs.
Klachten
Het proces van vlot en goed beschikken over feiten en afspraken loopt vertraagd. Dit noemen we een automatiseringsprobleem. Het komt voor bij kinderen en volwassenen, maar kan op verschillende manieren voor problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan problemen op de gebieden van rekenen met geld en klokkijken. Mensen met dyscalculie lopen dus tegen veel dagelijkse problemen aan, waar anderen zich vaak niet van bewust zijn.
Kenmerken
Waaruit kunnen de rekenproblemen bestaan?
- Je hebt problemen met het automatiseren van rekenkennis. Je werktempo is lager dan klasgenoten en je maakt bijvoorbeeld snel fouten.
- Je hebt problemen met visueel-ruimtelijke vaardigheden. Je hebt bijvoorbeeld problemen met de plaats van getallen en maakt omkeringen (bijvoorbeeld 64 i.p.v. 46).
- Je hebt problemen met het onthouden en volgen van stappenplannen. Je maakt bijvoorbeeld fouten in sommen waarbij je meerdere stappen moet nemen.
- Je hebt problemen met rekenkundig inzicht (bijvoorbeeld getallenlijn).
- Je hebt veel tijd nodig voor het uitvoeren van rekentaken.
Oorzaken
Diagnostiek
Behandeling – het doel
Behandeling – de insteek
In het algemeen richten we de hulp eerst op automatiseren (van rekenkennis), zeker wanneer het jonge kinderen betreft.
Compenseren
Wanneer het automatiseren ondanks veel oefenen niet wordt bereikt, werken we aan het adequaat compenseren van een laag rekentempo of veel rekenfouten. Hierbij kan worden gedacht aan rekenen met behulp van stappenplannen of het aanbrengen van ordening in rekensommen.
Beleving
Soms speelt faalangst of schaamte een grote rol in de problemen die worden ervaren. In dit geval heeft een insteek op de leertechnische ondersteuning weinig zin. We besteden dan eerst aandacht aan de beleving. Indien faalangst of schaamte slechts gedeeltelijk een rol speelt in de problemen die worden ervaren, starten we wel met het leertechnische traject. Iemand krijgt dan houvast en ervaart succes waardoor de negatieve beleving positief wordt beïnvloed.
Ook wanneer er na onderzoek geen sprake blijkt te zijn van dyscalculie terwijl er wel problemen zijn met rekenen, kunnen we je helpen en een behandeltraject starten.