Veel gemeenten werken inmiddels met ondersteuners jeugdhulp in huisartsenpraktijken. En dat blijkt opmerkelijk effectief! Landelijk onderzoek onder 250 huisartsen door Accare, Molendrift en Karakter liet zien dat de geleverde zorg effectiever en prettiger is én per FTE praktijkondersteuner 0,5 miljoen euro bespaart. Tegelijkertijd blijken er grote verschillen in taakinvulling en effectiviteit. Uw gemeente kan nu ook meedoen!

Keizers & Visser heeft jarenlange ervaring in de introductie van de POH Jeugd bij gemeenten. Accare en Molendrift sinds jaar en dag met kennisontwikkeling over effectieve invulling van dit nieuwe onderdeel in het jeugdhulplandschap.

Zij slaan nu de handen ineen in het versnellen van de ontwikkeling van dit gebied. Dit doen zij door het landelijk onderzoek naar invullingen en effectiviteit van de POH jeugd functie verder op te schalen én de kennisdeling tussen gemeenten te versnellen. Hiertoe bieden zij gemeenten de mogelijkheid deel te nemen aan dat onderzoek.

Deelnemende gemeenten krijgen de beschikking over een webtool waarmee de POH’s een aantal kenmerken over de door hen geleverde hulp registreren. Deze Monitor POH GGZ Jeugd geeft de deelnemende gemeenten inzicht in de ontwikkeling van de omvang van de inzet en stelt de gegevens (geanonimiseerd) beschikbaar voor het landelijk onderzoek. Jaarlijks presenteren de onderzoekers de landelijke resultaten in een inhoudelijke bijeenkomst aan alle lokaal betrokkenen.

Onderzoeker Marieke Boelhouwer van Molendrift licht toe: “Dit zijn lokale bijeenkomsten met de betrokken POH’s, huisartsen en beleidsmedewerkers. Ineens gaat het niet meer over aantallen en kosten, maar over de mate waarin bepaalde problematiek zich voordoet, welke interventies daarop ingezet worden en hoe effectief die zijn. En hoe zich dat beeld van jouw gemeente verhoudt tot het landelijk beeld. Dit is dan telkens een geweldig aanknooppunt voor verdere verbetering”.

Ben Keizers van Keizers & Visser licht toe: “De webtool is over de jaren ontwikkeld door Keizers & Visser met ICT partner Horsthouse en voldoet privacy technisch volledig aan wat het zorgveld vraagt. Met de zorginhoudelijke kennis van Accare en Molendrift hebben we de invoer geoptimaliseerd”.

Accare bestuurder Marco Bottelier vult aan “Het zorgveld is gebaat bij goed doordachte monitoring. Wat zet je in bij welk probleem? Wie doet dat en hoe pakt dat uit? Hoe meer gemeenten meedoen hoe meer we samen leren. Vandaar de landelijke opzet. Tegelijkertijd moeten data ‘fresh and local’ zijn om te kunnen verbeteren. Met de combinatie van landelijke verzameling en regionale benchmarks hebben we de gedroomde combinatie.”.

De resultaten van het onderzoek worden doorlopend gepubliceerd op www.jeugdhulpbijdehuisarts.nl. Het betreft zowel de onderzoeksresultaten en publicaties als afgeleide materialen zoals een model het kostenrendement van de inzet van POH’s Jeugd kan worden berekend en de ‘best practice’ functie beschrijving van de POH Jeugd. “Die informatie is voor alle gemeenten toegankelijk, of je nu meedoet of niet. Maar door aan te sluiten bij het onderzoek profiteer je veel meer omdat jouw POH functie zich dan blijft ontwikkelen. In ruil vragen we een kleine bijdrage aan het onderzoek, de presentaties en het werken met de webtool”, aldus Maarten Wetterauw van Molendrift.

Voor meer informatie over het aanbod en de kosten voor uw gemeente kunt u hier klikken. Heeft u interesse voor het aansluiten van uw gemeente? Neem dan contact op met Maarten Wetterauw via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Molendrift: Ubbo Emmiussingel 110 | 9711 BK Groningen | Tel: 050 - 318 51 42 | Fax: 050-312 89 90 | e-Mail